Postat för 8 år sedan

Den nyttiga olivoljan och hur vi kan använda den oftare

Olivoljans hälsosamma effekter har varit kända länge. Redan i Antika Egypten användes den som ett mirakelmedel för hudvård, då den ansågs både rena och återfukta huden. Här kommer vi skriva om den Nyttiga olivoljan och dess användningsområden.

Olivoljans höga innehåll av enkelomättat fett och polyfenoler, en sorts antioxidanter, samt massvis med A och E vitamin. Denna cocktail av nyttoämnen har flera föredelar för kroppen:

Reducerade kolesterolnivåer
Att ersätta mättat fett i kosten med omättade fetter bidrar till att sänka nivåerna av det skadliga LDL-kolesterolet vilket minskar risken för hjärt och kärlsjukdomar. Doleon’s olivolja innehåller både enkelomättade och fleromättade fetter som båda är omättade och bra för kroppen.  Cirka 75 procent av innehållet är omättade fetter.

Polyfenoler hjälper både hjärta och mage
Polyfenoler är ämnen som finns i färska oliver och har flera positiva egenskaper. De skyddar blodfetterna mot oxidativ stress. Polyfenolerna hjälper även genom att dämpa inflammation och skydda hjärtat genom att vidga blodkärl och därigenom minska risken för blodkoagulation.

Polyfenoler har också en lokal inverkan på tarmarna där den skyddar celler mot skador och minskar risken för cancer.

Kan potentiellt reducera risken för bröstcancer
Enl. En studie publicerad i JAMA Internal Medicine  kan kost med ökad andel olivolja minska risken för bröstcancer. Studien utfördes på 4152 kvinnor i åldrarna 60-80 år som följdes under fem år. Efter studien hade 35 fall av bröstcancer hittats. Såg man till antalet drabbade per tusen deltagare låg nivån på 1.1 i gruppen med ökad andel olivolja och i kontrollgruppen var den 2.9. Dock behöver denna studie följas upp med längre och större studier innan absoluta slutsatser kan dras.

Tips på hur olivoljan praktiskt kan användas i vardagen

Genom att använda olivolja vid matlagning. Både när du steker eller tillagar i ugn så kan du enkelt byta ut de mättade fetterna mot Den nyttiga olivoljan.

Olivoljan är också helt fantastisk i dressingar, såser och vinägrett. Ofta ger den mer smak än mejeriprodukter, vilket också ger bättre fettsammansättning.

Steka i olivolja
Det är inte farligt att steka i olivolja vilket ofta sägs. Däremot klarar olivolja värme sämre än t.ex. smör. Dock tål den lägre grader innan den når ”rykpunkten”, vilket är då oljan förstörs och blir sämre för smaken. Denna punkt är vid 190 grader, jämfört med rapsolja som når rykpunkten vid 238 grader.

 

Källa bröstcancerstudie: http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2434738
Källa: Kurera

Av Daniel Berglund för 8 år sedan